preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dokumenti
"Priroda"

 

 

 

 

 

 

 

U časopisu "Priroda" br. 5 2013. godine objavljen je članak Biologa OŠ Svete Ane - Šišmiši nisu vampiri.

SvAna

Deutsch online lernen
Eko rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C D E F G H I K M N O P R S T U V Z Ž
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 103)

bez opisa

Potraži izraz:
Online rječnici
Zvrkov portal
 

Božićne čestitke – tradicija i povezanost

 

Prosinac je vrijeme obilježeno posebnim blagdanskim ozračjem i radosnim iščekivanjem Božića. Nacionalna i sveučilišna knjižnica je svojom akcijom i poticanjem slanja čestitki dala lijepu podlogu očuvanju tradicije. Božićne čestitke koje su se slale najmilijima i dragim osobama bile su nekada sastavni dio blagdana. Akcija Tradicija dobrih želja nudi mrežnu stranicu na kojoj se mogu pogledati ili preuzeti čestitke iz fonda NSK (čestitke koje su digitalno zaživjele).

No, duhu blagdana možemo i svojom kreativnošću pridodati posebno značenje. U vrijeme koje nam je nametnulo specifičnosti i nemogućnost kontakta s bakom, djedom ili obitelji, čestitka koju sami izradimo i pošaljemo, zasigurno će biti poseban dar i ujedno pokazati našu privrženost i povezanost.

Akciji izrade čestitke pridružio se jedan dio učenika u našoj školi, ali i sama knjižničarka.

Ovo su samo neke od njih…

Digitalne čestitke na poveznici  http://tradicijadobrihzelja.nsk.hr

        

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE – AKTIVNOSTI U NAŠOJ ŠKOLI

Ovogodišnja tema Mjeseca knjige pod motom „Razlistaj se!“ pokazala se iznimno zanimljivom. Kako su pred nama bile brojne mogućnosti izbora što i kako raditi, osmislili smo projekt u 4. razredima i uklopili ga u nekoliko nastavnih predmeta, a posebice u Prirodu i društvo. Izazov istraživanja, prema aktivnostima i zadatcima koje su osmislile učiteljice Viktorija-Silvija Roguljić, Višnja Šustek i knjižničarka Dubravka Lišić, učenici su rado prihvatili. Istražujući, proputovat ćemo našom domovinom, a bude li raspoloživoga vremena, do kraja školske godine uputit ćemo se u različita skrovita i zagonetna područja našeg planeta. U anketnom listiću na početku projekta, učenici su navodili što bi voljeli istraživati tako da su se u izboru našle prašume, Amazona, plemena u Africi, Australija, Novi Zeland, podmorje (oceani i spilje), brojni poznati istraživači…

Svoje uratke učenici će izraditi i predstaviti prema dogovorenom vremeniku  i to u obliku plakata, umnih mapa, preklopnih knjiga , turističkih letaka ili kraćih prezentacija.

 Uz sve navedeno, svakodnevno nastojimo održati potrebu za čitanjem i druženje s knjigom.

Ovo je uvod:

kako oblikovati svoj uradak

 

 

Školska godina 2020./2021.

Radno vrijeme  školske knjižnice

PONEDJELJAK – PETAK

Od 10:00 do 16:00

 

Knjižničarka:

Dubravka Lišić

 

DOBRO JE ZNATI…

Knjižnica je dio školskoga prostora u koji svakodnevno ulazimo i stoga je važno pridržavati se nekih pravila.

Posudba knjiga i pravila ponašanja u školskoj knjižnici

 1. Uvažavaj radno vrijeme školske knjižnice. Uvijek postoji dan u tjednu kada možeš posuditi ili vratiti posuđenu knjigu.
 2. Kulturno pozdravi kada ulaziš u prostor knjižnice i uljudno komuniciraj.
 3. Knjigu koju si posudio/la nemoj uništavati: nemoj šarati, presavijati ili izrezivati listove knjige.
 4. U školsku knjižnicu ne možeš unositi hranu ili napitke, bilo što čime bi se mogle oštetiti knjige.
 5. Ne uzimaj knjige s polica i ne ostavljaj ih bilo gdje jer svaka knjiga na polici ima svoje mjesto.
 6. Ako je gužva, potrebno je malo strpljenja, a knjigu koju trebaš možeš posuditi tijekom dana.
 7. Pazi na rok za vraćanje posuđene knjige. Pridržavaj se razdoblja od 14 dana.
 8. Primijetiš li da je knjiga oštećena, upozori knjižničarku.
 9. Ukoliko oštetiš ili izgubiš posuđenu knjigu, potrebno je dogovoriti nadoknadu (u skladu s Pravilnikom o radu školske knjižnice). Svakako o tome obavijesti knjižničarku i dogovori što treba učiniti.
 10. Ako knjižničarka nije trenutno u školskoj knjižnici, pričekaj trenutak jer je moguće da treba nešto hitno obaviti (odlazak u tajništvo, računovodstvo, obavijesti razrednim odjelima…)

Uvažavanje ovih pravila pridonijet će uspješnoj suradnji!

Mjesto za posudbu, čitanje knjiga, razmjenu mišljenja i utočište zaljubljenika u knjige

 

 Bez obzira u kojem dijelu škole, ili na kojem katu se nalazila, s koliko  prostora ili građe raspolaže – knjižnica je jedno posebno mjesto. Ono što joj daje specifično obilježje je svakodnevna živa komunikacija s učenicima i djelatnicima škole. Iako je prostor naše knjižnice skroman, kao i fond knjiga, to nije prepreka za svakodnevno odvijanje života i rada u knjižnici. Smještena na 1. katu naše škole, svakome je podjednako dostupna.

Već nekoliko godina zaredom, može se primijetiti da u posudbi i izboru različitih knjiga prednjače učenici razredne nastave. Slikovnice i dječji romani na 1. su mjestu. Ono što je tipično za učenike od 5. do 8.razreda je uglavnom čitanje lektirnih djela,  povremeno savjet ili pomoć u pripremi plakata te potreba da s knjižničarkom podijele neka svoja zapažanja, misli, dvojbe. I to čini posebnim svijet školske knjižnice.

Prostor knjižnice uvijek je obogaćen lijepim izrekama, radovima učenika koji u njoj borave. Dva lutka, Quizzy i mačak Herbert (onaj iz slikovnice Oprostite, jeste li vi vještica?) koja dijele prostor s knjižničarkom i u slučajevima kad čita učenicima, postaju pravi animatori i pomagači.

Najljepši dani u školskoj knjižnici oni su kada je gužva i razmjena mišljenja o pročitanim knjigama.  Lijepo je što još uvijek velik broj učenika čita i posuđuje knjige održavajući naviku čitanja. Uz brojne druge izvore, posudba knjiga pokazuje da će knjiga u svom izvornom obliku opstati.

Knjižnica je prostor koji nudi opuštenost, razgovor bez loše ocjene, mjesto gdje nema pogrešnoga odgovora.

      

 

 

SLIKOVNICE – MAŠTA, RADOST I IGRA!

Poznata činjenica je da najviše knjiga u našoj školskoj knjižnici posuđuju učenici od 1.do 4. razreda. Nerijetko u tome prednjače prvašići, iako neki  i ne znaju čitati. A tada su slikovnice pravi izbor. Općenito, pokazalo se  da slikovnice imaju višestruki uspjeh: zabavne su, slikama/ilustracijama  potiču maštu, a tekst koji obično nije zastupljen u velikoj mjeri, djeci  mogu pročitati i roditelji!

Slikovnice često ušetaju u učionicu s knjižničarkom i njezinim mačkom Herbertom. No, nema razloga za strah: Herbert je krpeni mačak, samo je ime posudio iz slikovnice (Oprostite, jeste li vi vještica?). Potpuno je bezopasan i dobronamjeran, a voli slušati priče.

Pravi  hit u školskoj knjižnici postao je Gricko, čudovište koje gricka knjige, a tko je on, učenici su morali pogoditi sudjelujući u razrješavanju zagonetke s kojom je knjižničarka došla  u razred.

Čitali smo i slikovnice o prijateljstvu, prihvaćanju, razumijevanju drugih. Učenici od 1.do 3. razreda pokazali su svojim sudjelovanjem i maštom da su slikovnice i priče koje one nude rado prihvaćene i svevremenske.

Ovo su samo neke slikovnice koje su s knjižničarkom  „prošetale“ do učionica !

    

     

                                 

                                                                                             

 

     

Priloženi dokumenti:
Popis lektirnih naslova.docx

 

 

Čitanje je putovanje u nove svjetove

Tijekom školske godine 2018./2019. intenzivno se družimo  s knjigama, posebice učenici 2.a i b. razreda.

Kroz igre maštanja, pričanja i čitanja željeli smo poručiti drugima koliko je knjiga nezaobilazna pratiteljica u našim životima.

Učenici su u svojim učionicama oblikovali mali čitateljski kutak i tamo provode dio školskoga odmora listajući knjige koje su donijeli u školu. Posebno je lijep plakat koji su sami nacrtali učenici 2.a. kada ga pogledate, stvarno ste otplovili u svijet bajke.

Evo što su oni rekli, zašto je čitanje jaaako važno:

 • Čitanjem razvijamo svoj mozak (kako su rekli: moždane vijuge).
 • Ako dobro čitaš, možeš dobiti bolju ocjenu.
 • Čitanjem možeš puno saznati o svemu.
 • Čitanje ti pomaže da razviješ svoju maštu.
 • Kada čitam, meni je ugodno.
 • Čitanje nam treba u životu.
 • Čitanje nam pomaže da puno toga naučimo.

Prošetali smo tako  i našli se u bajci, okruženi patuljcima, vilama i drugim likovima koji žive u bajkama.

(Ako nekome treba, mi imamo i čarobni štapić koji rješava brojne probleme!)

Tijekom posljednjeg druženja s knjižničarkom, u razredne odjele, s adresom škole i razreda stiglo je i ZAGONETNO PISMO  nepoznatoga pošiljatelja koji je pohvalio učenike 2.a i b.  odjela jer puno čitaju i česti su posjetitelji školske knjižnice.

Što će se događati dalje… vidjet ćemo nakon ponovnoga susreta.

 

 

Knjižničarka: Dubravka Lišić, prof. hrvatskog jezika i dipl. knjižničarka

Iza vrata knjižnice krije se čaroban svijet izazova, mašte i znanja.

Tvoja pustolovina započinje kada otvoriš 

prvu knjigu!

 

O školskoj knjižnici

Školska knjižnica OŠ Svete Ane u Osijeku po broju svezaka  (na kraju  kalendarske 2016. broji ukupno 2860 svezaka) te prostoru u kojem je smještena  (23m2), pripada malim knjižnicama. Knjižnični fond preseljavan je tijekom posljednjih godina nekoliko puta, a od 2014. godine knjižnica se nalazi u prostoru nekadašnje zbornice (na 1. katu škole).

U jednoj prostoriji smještena je građa za učenike i učitelje te se u tom prostoru nalaze i 4 mjesta za čitanje i rad učenika, iako knjižnica nema dodatni čitaonički prostor. Od ostale opreme u školskoj knjižnici je jedno računalo i internet. Po potrebi, računalo može biti dostupno i učenicima.

Iako je prostor knjižnice, kao i pripadajući fond mali, to nikako nije i ne može biti nešto što sputava rad knjižničarke s učenicima škole. Ono što daje posebno obilježje prostoru posjećenost je učenika i njihov svakodnevni boravak u knjižnici za vrijeme školskoga odmora. Knjižnica je u pravom smislu riječi mjesto druženja, posudbe knjiga, ali i razmjene iskustava, ideja ili neobaveznih razgovora o životu u školi. Dakle, ograničenost prostora nije problem onima koji žele biti okruženi knjigama, pozitivnim razmišljanjima i idejama ili se žele maknuti iz buke za vrijeme školskoga odmora. Tako zapravo započinje priča o suživotu knjižnice (knjižničarke) i svih učenika škole. Ujedno, knjižnica je ugodan kutak za razgovor učitelja, obavljanje redovnih razredničkih ili učiteljskih zadaća. U knjižnici se rađaju ideje za brojne projekte na razini škole ili uz surdnju s razrednim odjelima (u čemu prednjače učenici razredne nastave).

MISIJA

Učenicima koji su ujedno i najčešći korisnici usluga školske knjižnice nastojim približiti knjigu kao trajnu vrijednost. 

-razvijanje pozitivnog odnosa prema knjizi i poticanje individualnog doživljaja u susretu s knjigom

- knjiga kao medij koji razvija i obogaćuje kulturu govora, čitanja i pisanja

Važnost je knjige i u tome što nas potiče na prihvaćanje, uvažavanje i izgrađivanje pozitivnog životnog stava prema sebi, ali i drugima.

Čitanje je aktivnost koja traje cijeli život.

VIZIJA

Obogaćivanje knjižnog fonda, u suradnji s učiteljima i učenicima. Važno je ići ukorak s vremenom, novim medijima.

Knjižni fond proširiti ne samo lektirnom građom, nego i naslovima koji populariziraju čitanje.

Stvaranje okružja za nove ideje i primjenu novih oblika učenja.

                                                                            Dubravka Lišić, knjižničarka

 


 

RASPORED ZVONA

RAZREDNA NASTAVA

1. SAT

8:00 - 8:40

2. SAT

8:45 - 9:25

3. SAT

9:35 - 10:15

4. SAT

10:20 - 11:00

5. SAT

11:05 - 11:45

6. SAT

11:50 - 12:30

 

PREDMETNA  NASTAVA

1. SAT

12:45 - 13:25

2. SAT

13:30 - 14:10

3. SAT

14:20 - 15:00

4. SAT

15:05 - 15:45

5. SAT

15:50 - 16:30

6. SAT

16:35 - 17:15


NASTAVA NA DALJINU

1.a razred

1.b razred

2.a razred

2.b razred

2.c razred

3.a razred

3.b razred

4.a razred

4.b razred

5.a razred

5.b razred

6.a razred

6.b razred

7.a razred

7.b razred

8.a razred

8.b razred

 

 

 

 


JAVNI POZIV 3/20

JAVNI POZIV 2/20

JAVNI POZIV 01/20

Nakon održanog roditeljskog sastanka, a prema Javnom pozivu 1/20 odabrana je ponuda

ARRIVA TRAVEL, PANTURIST D.D. - VARIJANTA 2

 

Na temelju Javnog poziva za dvodnevnu školsku ekskurziju 7.b i 8.b razreda - Beč, Austija,

Povjerenstvo je odabralo 3 prisigle ponude na Javni poziv koje će se predstaviti roditeljima na roditeljskom sastanku.

Odabrane ponude su:

1. Ponuda Astralis travel d.o.o.

2. Ponda Mare Panonium tours d.o.o.

3. Ponuda Arriva travel, Panturist d.d.

 

Javni poziv za dvodnevnu školsku ekskurziju 7.b i 8.b razreda - Beč, Austrija

4. 2. 2020.


OSIGURANJE UČENIKA

e-Dnevnik

Dabar


Centar za informiranje i savjetovanje o karijeriBrojač posjeta
Ispis statistike od 28. 4. 2011.

Ukupno: 857499

ESSEKERi
Na stranici ESSEKERi možete pročitati biografije bivših učenika naše škole:

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Zanimljivi linkovi


RSS Reader
Portal za škole: Kalendar
15.01.2021. 08:38
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Iako je Island još u prosincu 1991. priznao neovisnost Hrvatske, kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske slavi se 15. siječnja, jer je toga dana 1992. godine Hrvatsku i Sloveniju, nakon Vatikana, priznala većina europskih zemalja i zemlje EU.


Hrabri telefon
Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon pomoć i podršku nudi i putem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman, a dostupan je na stranici
www.hrabritelefon.hr. Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć!" 

Urica

preskoči na navigaciju