preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica


Dokumenti
POTVRDE

Poštovani roditelji/skrbnici,  

potvrde o školovanju koje se izdaju u tajništvu škole možete preuzeti
samostalno iz e-Dnevnika. 
U padajućem izborniku potrebno je odabrati svrhu izdavanja potvrde te ispisati digitalnu potvrdu o školovanju.  Potvrde su elektronički potpisane i zamjenjuju u potpunosti potvrde iz škole u svim pravnim poslovima (Zakon o provedbi Uredbe (EU) br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu i stavljanju izvan snage Direktive 1999/93/EZ; Narodne novine broj 62/17.). 

Eko rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C D E F G H I K M N O P R S T U V Z Ž
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 103)

bez opisa

Potraži izraz:
Online rječnici
 

 

KNJIŽNICA OSNOVNE ŠKOLE SVETE ANE U OSIJEKU

     RADNO VRIJEME KNJIŽNICE*

       ponedjeljak do petak 

    8h do 14h

 

*Svakog prvog utorka u mjesecu školska je knjižnica zatvorena za posudbu radi stručnog aktiva matične službe koji knjižničarka pohađa u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku. Po povratku s aktiva knjižničarka obavlja stručno-knjižnične poslove stručnog usavršavanja, planiranja, programiranja, pripremanja za rad i druge poslove.

 

Knjižničarka: Dora Sabo, mag. informatol.
Katalog: KATALOG *
*u katalogu se nalazi dio knjižne građe koja je 
do sada
obrađena u knjižničarskom programu Metelwin

 

Pravila ponašanja u školskoj knjižnici

______________________________________________

Međunarodni dan darivanja knjigom

U srijedu, 14. veljače posjetili smo dječji odjel Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana darivanja knjiga.

Tim je povodom Gradska i sveučilišna knjižnica darovala našoj školskoj knjižnici više od stotinu knjiga koje je, u suradnji s djecom i odgojiteljima Dječjeg vrtića Potočnica, skupila tijekom godine.

Neizmjerno smo zahvalni što je prepoznata potreba za popunjavanjem i osuvremenjivanjem siromašnog fonda naše školske knjižnice te smo dirnuti gestom i željom djelatnika Gradske i sveučilišne knjižnice da baš našu školu odaberu za ovu posebnu prigodu u mjesecu ljubavi i darivanja, a ovim putem ujedno zahvaljujemo i Dječjem vrtiću Potočnica na hvalevrijednoj inicijativi.

Kako nam je bilo u knjižnici te na koji su se način naši učenici zahvalili Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici za ovaj poseban čin, pogledajte pod opširnije.

knjižničarka Dora Sabo


Veljača je mjesec ljubavi i darivanja, pa je tako i naša škola dobila darak koji nam puno znači.
Od svih škola, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek odabrala je baš našu školu kako bi joj darovala knjige.
Ova vijest nas je jako razveselila jer svi učenici vole ponekad svratiti u knjižnicu i vidjeti, osim lektire, što je novo.
Police će tako postati punije, a sama knjižnica veselija. Neka ptičica mi je došapnula da će iduće godine knjižnica biti puno veća, a to znači da stane i više knjiga. Zato, ako imate neke knjige koje skupljaju prašinu i čekaju svjetlost dana, slobodno donirajte našoj školi jer ima mjesta za sve.

Mia Blažeka, 4.b, Osnovna škola Svete Ane u Osijeku______________________________________________

U iščekivanju Božića

______________________________________________

Promocija zbirke priča i pjesama Slavonija u mom srcu
 
U četvrtak, 14. prosinca, učenicima 3. i 4. razreda predstavljena je zbirka priča i pjesama o kulturnoj baštini Slavonije naslova Slavonija u mom srcu autorice Ines Novak. U interaktivnom izlaganju, čitanjem ulomaka iz zbirke, Ines Novak je učenicima promovirala kulturnu baštinu Slavonije. Kako se nekada slavio Božić u Slavoniji, što je bećarac i koja su tradicionalna slavonska jela i kolači prisjetili su se učenici kroz druženje s autoricom, a od toga dana naša je školska knjižnica bogatija za 10 primjeraka ove zanimljive zbirke koja će biti dio naše zavičajne zbirke.
 
Knjižničarka,
Dora Sabo

______________________________________________

Mali veliki talenti

Od 4. rujna do 8. studenoga naša je škola sudjelovala u Konzumovoj akciji „Mali veliki talenti“. Cilj je bio skupiti što više kupona kako bismo ih zamijenili za opremu koja će učenicima i učiteljima biti korisna u svakodnevnom radu.

Uz veliku pomoć roditelja, učenika i djelatnika škole uspjeli smo skupiti 20 987 kupona.
Za potrebe smo školske knjižnice prikupljene kupone zamijenili za set društvenih igara i vreće za sjedenje.

Malo je reći da učenici, a i učitelji, uživaju u novoj opremi knjižnice! :)

Knjižnica je mjesto učenja, no ujedno mjesto druženja i opuštanja.
Naši učenici rado borave u školskoj knjižnici u vrijeme slobodnih sati ili poslije nastave.
Nakon što napišu zadaću uživaju u čitanju, igranju društvenih igara, crtanju i drugim zanimljivim aktivnostima.

Knjižničarka,
Dora Sabo

______________________________________________

______________________________________________

Susret s književnicom Sanjom Pilić

U petak, 20. listopada, učenici 4. razreda, u pratnji učiteljica Suzane Barišić i Gordane Moka te knjižničarke Dore Sabo, prisustvovali su susretu s poznatom hrvatskom književnicom Sanjom Pilić. Susret se odvio na dječjem odjelu Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, a susretu su prisustvovali i učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića
Sanja Pilić je učenicima predstavila svoju najnoviju slikovnicu Maša i mobitel te im otkrila pojedine detalje iz svog privatnog života, a jedan od njih je kako je ime svoje unuke Maše iskoristila za lik Maše u svojim slikovnicama.

Učenici su imali priliku intervjuirati književnicu te na kraju susreta dobiti autogram.
Radosno su stajali u redu ne bi li dobili autogram u svoje privatne knjige, a ujedno i u knjige koje pripadaju našoj školskoj knjižnici. Tim povodom sretni smo što će svi učenici naše škole, koji nisu imali priliku prisustvovati susretu, ipak osjetiti povezanost s književnicom kada otvore njezine knjige prilikom čitanja lektire i vide autogram te uz njega nacrtana srca i pile koje je književnica nacrtala kao asocijaciju na svoje prezime Pilić. 

U našoj fotogaleriji pogledajte fotografije susreta, a u nastavku pročitajte intervju sa Sanjom Pilić te saznajte još detalja iz njezina života. Intervju je priredio učenik 4.a razreda Jan Marinić u suradnji s knjižničarkom, a saznati sve odgovore pomogli su mu naši učenici te učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića.

Koliko ste knjiga dosad napisali?
Napisala sam 37 knjiga za djecu i odrasle te 36 slikovnica.  Serijal slikovnica o Maši vrlo je popularan dugi niz godina, a jako se ponosim time što su prema romanima Sasvim sam popubertetio i Mrvice iz dnevnog boravka nastale predstave u zagrebačkom kazalištu Žar ptica. Također, prema slikovnicama Maša i Božić te Maša i klaun nastale su predstave u Gradskom kazalištu Trešnja. To mi je baš drago vidjeti!

Tko je vaš omiljeni spisatelj/ica?
Kada sam bila manja, omiljeni su mi bili Ivana Brlić-Mažuranić i Erich Kästner, oni su pisci  koji su me formirali. Danas mi je omiljena spisateljica Sanja Polak i još neki kolege književnici.

Koji Vam je bio najdraži predmet u školi?
Voljela sam Hrvatski, ali samo zato što sam jako voljela čitati, ne zbog gramatike i pravopisa. 

Je li to što je poznata književnica Sunčana Škrinjarić Vaša majka, utjecalo na Vaš odabir da se bavite pisanjem?
Definitivno, iako sam majčine knjige uglavnom čitala u rukopisu. Družila sam se s krugom književnika te je to indirektno utjecalo na mene. Uz to sam se bavila fotografijom i crtanim filmom, a osim majke, imala sam prabaku spisateljicu, rodom iz Slovenije. 

Koje ste sve književne nagrade osvojili?
Osvojila sam sve hrvatske književne nagrade, neke i više puta.
2022. godine nominirana sam za najprestižniju nagradu Hans Christian Andersen koju dodjeljuje Međunarodni odbor za dječju knjigu najboljem piscu i najboljem ilustratoru za djecu i mlade. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje na Sajmu dječje knjige Bologni. Nažalost, tu nagradu još uvijek nisam osvojila.

Koje Vam je omiljeno jelo?
Ne volim tripice i pohani mozak! Sve ostalo mi je omiljeno.

Koje su Vaše neispunjene želje?
Moja najveća želja je da nemam strah od vožnje auta, a druga mi je želja naučiti jedan strani jezik jako dobro, koristiti ga ne samo za osnovnu komunikaciju, već tečno kao materinski da se mogu na njemu i zezati.
Što se jezika tiče, bilo bi lijepo čuti neku moju priču kako zvuči na engleskom jeziku.
Moje knjige nisu nikad prevedene na engleski jezik jer smatram da knjiga na engleskom jeziku već ima previše i konkurencija je velika. Knjige su mi prevedene na albanski, bugarski, makedonski i slovenski jezik.

Kada ste napisali prvu knjigu i koliko se Vaš stil razlikovao od majčinog?
Prva knjiga se zvala Ah ludnica, a napisala sam ju s 30 godina.
Mami nikad ne bih pokazala svoje rukopise, nego bi ona moje knjige pročitala kad bi već bile izdane. Mislim da se mami nisu sviđale moje knjige jer smo imale različite stilove, moj je bio definitivno moderniji.

Što radite u slobodno vrijeme?
U slobodno vrijeme ne radim ništa! Pijem kavu, idem u kino, kazalište, putujem i družim se s prijateljima.

Što biste preporučili onima koji se žele baviti pisanjem?
Pišite o onom što znate, što vam se događa, otkrijte kakav biste stil, zamišljajte svoje likove. Ne treba puno izmišljati ono što ne poznaješ. 
Erich Kästner kaže: „Pišite o onom što dobro poznajete! Ono što ne znaš moraš dobro proučiti da bi bilo zanimljivo.“
 

Knjižničarka,
Dora Sabo

____________________________________________

Dora i prvašići istražuju knjižnicu

Početkom školske godine knjižničarka Dora je posjetila učenike 1.a i 1.b razreda te ih povela istražiti školsku knjižnicu.Učenici su saznali sve važne informacije o radnom vremenu knjižnice, pravilima posudbe knjiga te su usvojili pravila ponašanja u školskoj knjižnici. S obzirom da ih većina ima albume sa sličicama nogometaša ili primjerice Stickermaniu, svidjelo im se naučiti kako se prema MDO klasifikaciji smještaju knjige u veliki „album školske knjižnice“ odnosno na police te gdje se nalaze knjige primjerene njihovom uzrastu.

Na kraju susreta učenici su imali priliku posuditi slikovnicu po izboru što ih je jako razveselilo.

Knjižničarka,
Dora Sabo

___________________________________________

IZLOŽBA “IZ POVIJESTI ŠKOLSKE KNJIŽNICE: BAŠTINA ZA BUDUĆNOST”

Povodom obilježavanja 160. obljetnice škole nastavnica hrvatskog jezika Dubravka Lišić i knjižničarka Dora Sabo su u holu škole, uz pomoć učenika Karla Balića iz 6.a razreda, postavile izložbu najstarije knjižne građe naše školske knjižnice. Knjige koje sadrže značajne posvete uglavnom datiraju iz druge polovice 19. i početka 20. stoljeća. Izložba je za sve zainteresirane i dalje dostupna.

 

Tekst uz Izložbu najstarije knjižne građe pripremila:
Dubravka Lišić, prof. hrvatskog jezika i dipl. knjižničarka

Izbor građe i priprema:
Dubravka Lišić, prof. hrvatskog jezika i dipl. knjižničarka, Dora Sabo, mag. informatol.

 

"Povijest Osnovne škole Svete Ane u Osijeku uistinu je posebna i bogata brojnim zanimljivostima. Trag o tome vidljiv je u dvjema Spomenicama/Ljetopisima od kojih prvi svezak potječe iz 1897. prema kojem je zabilježen i prvi zapis o školskoj godini.

Upravo su dva sveska Spomenica/Ljetopisa izvrstan izvor građe i zapisa o vremenu i događajima koji su povezani sa školom i njezinim životom u gradu kojem je oduvijek pripadala.

Knjige, knjižna građa i zapisi o knjižnici, samo su još jedan doprinos ukupnoj povijesti škole. O početcima školske knjižnice govori se u prvom rukopisnom zapisu iz 1897. godine. Iz teksta koji govori o školskim učilima i knjižnoj građi stoji kako „učenička knjižnica broji 260 djela u 472 sveska. Dvadesetak godina kasnije (1912.) učenička knjižnica Gornjogradske pučke škole u Aninoj ulici broji 442 djela u 422sveska, a ona u Jagerovoj, 313 djela u 313 svezaka. Po završetku Prvog svjetskog rata, učiteljska knjižnica ima 743 djela u 815 svezaka.

U obnovi i nabavi građe spominje se i Slavonsko gradsko poglavarstvo.

Riječ je o praćenju broja svezaka u dvije knjižnice koje djeluju zasebno: učiteljska i ona namijenjena učenicima. Također, riječ je i o dvije zgrade u kojima su smještene. Jedna se nalazi u Jagerovoj, a druga u  zgradi u Aninoj ulici.

Broj svezaka i stanje knjižnog fonda redovito je praćeno i brojčano iskazano brojem svezaka i brojem naslova. Knjižna građa imala je važno mjesto kao i nabava učila i pomagala za nastavu.

Iz rukopisnih zapisa vidljivo je da se knjižna građa nadopunjavala svake školske godine. Riječ je o donacijama, darovima uglednih građana Osijeka, darovima umirovljenih učitelja  te iz brojnih zaklada od kojih se posebno ističe zaklada sv. Jeronima. Kao darovateljica spominje se i ugledna Josipa Glembaj.

Prema popisu službujućih učitelja i njihovim „svojstvima“, na mjestu knjižničara pronalazimo imena Dragutina Matijevića (bio je i „ravnajući učitelj“), Olge Čalogović, Antuna Novosela, Franje Biffla.

Poslove knjižničara valjalo je obavljati i u školskoj knjižnici i u onoj s učiteljskim fondom.

Izdvojeni dio predstavljene građe, samo je manji dio onoga što se i danas nalazi u školskoj knjižnici. Riječ je o nekima od najstarijih svezaka koji su vezani uz same početke.

Zanimljivi su naslovi koji, uglavnom govore o pedagogiji, moralnim vrijednostima, „uzgoju čovjeka.

Može se reći da su knjige bile nijemi suputnici vremena i svih promjena koje vrijeme nosi. Trag o promjenama, najbolje je vidljiv u otiscima pečata iza korica, na naslovnicama.

Dolazimo do zanimljivih podataka da, primjerice, neke od njih slijede nastanak i nestanak nekoliko država tijekom nekoliko desetljeća (ili gotovo stoljeća).

Među predlošcima koje možete vidjeti, posebno su zanimljive one s posvetom. Nekoliko njih na dar je dobio Dragutin Matijević . Posvete, svakako, daju knjigama posebno značenje i vrijednost, ali govor i o kulturi i komunikaciji toga vremena.

Ljubitelji i proučavatelji hrvatskoga jezika mogli bi, udubivši se u pojedine oblike riječi, pratiti i razvoj hrvatskoga jezika i pravopisa.

Zanimljiv dio jest i porijeklo izloženih svezaka. Neke su nastajale u tiskarama (Zagreb, Požega, Vinkovci), a neke su tiskane u „vlastitoj nakladi“.

Iz današnjeg kuta, riječ je o građi koja svjedoči o vremenu, ljudima i nastojanjima da se obogati knjižni fond tadašnje knjižnice. Trag vremena svakako je vidljiv i nosi dodatnu obvezu – neophodnu digitalizaciju građe radi njezina očuvanja za budućnost.

Izložena građa još je jedan trag o postojanju škole Svete Ane, o njezinom opstanku u vremenu i namjeri da slijedi prave vrijednosti i u budućnosti. "

 

Knjižničarka,
Dora Sabo

______________________________________________

Panonski festival knjige 2023.

U petak, 26. svibnja, naši su učenici 3., 4. i 5. razreda, njih ukupno 27 zaljubljenika u knjige, posjetili prvi Panonski festival knjige koji se održao u sportskoj dvorani Gradski vrt Osijek od 24. do 28. svibnja. U pratnji knjižničarke Dore Sabo, pedagoginje Ive Smažil te učiteljice Martine Tokić učenici trećih razreda su sudjelovali na tematskoj radionici „Harry Potter” koju je provodila Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, dok su učenici četvrtih i petih razreda sudjelovali na radionici „Ilustracije” koju je u organizaciji izdavačke kuće Profil Klett vodio Hrvoje Marko Peruzović, akademski slikar i ilustrator novog izdanja bajke „Šuma Striborova” autorice Ivane-Brlić Mažuranić.

Učenici su nakon radionica imali priliku prošetati i pregledati štandove raznih izdavačkih kuća, a neki od njih su se kući vratili s knjigama koje su si odabrali kako bi upotpunili svoje kućne knjižnice! :)

Naši su učenici bili puni pozitivnih dojmova i vesele se iduće godine posjetiti Panonski festival knjige. Sretni smo što smo imali prilike sudjelovati na takvom jedinstvenom događaju u kulturnom životu Osijeka.


Više fotografija s Panonskog festivala knjige pogledajte u našoj foto-galeriji!

 

Knjižničarka,
Dora Sabo

______________________________________________

Kreativni natječaj- Art(d)eko knjiga

Učenice Dodatne nastave Hrvatskog jezika 2.b razreda sa svojom učiteljicom Viktorijom – Silvijom Roguljić, sudjelovale su u Kreativnom natječaju Art(d)eko knjiga i osvojile 1. mjesto.                               

Učenice su napravile knjigu u plastičnoj boci i prikazale pjesmu na hrvatskom i njemačkom jeziku, Kapljica vode (Das Wassertröpfchen), Johann Wolfgang Goethe. Knjiga je napravljena od različitog otpadnog materijala te slikovito prikazuje kruženje vode u prirodi. Rad svojim izgledom, upotrijebljenim materijalima i pjesničkim slikama šalje poruku da je voda na Zemlji izvor života svim živim bićima.

Čestitke Irmi, Tonki, Greti, Leoni, Leni, Nevi i Ramoni te njihovoj učiteljici na kreativnosti i osvojenoj nagradi!
Također, hvala im što su odlučile dati veliki doprinos našoj školskoj knjižnici te su, u dogovoru s učiteljicom, sve knjige dobivene u nagradnom paketu donirale školskoj knjižnici! 

Detalji i rezultati natječaja nalaze se na mrežnoj stranici:

https://sites.google.com/view/artdekoknjiga/2023?authuser=0

 

 

 

Knjižničarka,
Dora Sabo

______________________________________________

 

Noć knjige, 25. travnja 2023.

„Noć knjige“ je manifestacija pokrenuta 2012. godine kojom se barem na jedan dan(noć) želi govoriti o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga.

Na inicijativu knjižničarke Dore Sabo, ove je godine tematika Noći knjige prilagođena obilježavanju 160. godišnjice škole te su u fokus stavljeni učenici koji se na bilo koji način bave kreativnim stvaralaštvom vezanim uz knjigu, ali i ostali zaljubljenici u čitanje. Glavni ciljevi aktivnosti bili su poticanje na čitanje i kreativno stvaralaštvo, jačanje samopouzdanja kod učenika, pružanje prilike za javno prezentiranje te motiviranje ostalih učenika na uključivanje u slične aktivnosti. Na aktivnost se odazvalo preko 50 učenika od 1. do 7. razreda, a njih je 37 prezentiralo svoje radove i ispričalo što najviše vole čitati u slobodno vrijeme!

U uvodnom dijelu, učenici su pogledali Oscarom nagrađen kratki film inspiriran pričom W. E. Joycea „ Fantastične leteće knjige g. Morissa Lessmorea“.  Nakon filma učenici i knjižničarka došli su do zaključka da smo svi autori knjiga svojih života te da je svačija priča važna! Također su naučili kako je uredu u životu naići na prepreke i probleme koje bismo rado preskočili, no svladavanje prepreka naš čini jačima i uvijek za njih postoji rješenje. U našim teškim trenutcima u knjigama možemo potražiti utjehu, iz njih nešto novo naučiti, a u neke se uživjeti. Niti jedna pročitana knjiga ne znači bačeno vrijeme!

Nakon filma,  učenici su predstavili svoje piče! :) Među njima su se mogli pronaći pisci romana, kratkih priča i stripova, dnevnika putovanja i enciklopedija, pjesnici, slikari, crtači i ilustratori te oni koji su željeli prezentirati svoje radove napravljene za razne kreativne natječaje vezane uz knjigu.  Trema je brzo nestala, a najljepše je bilo vidjeti osmijehe i ponos na njihovim licima nakon što bi dobili zasluženi pljesak!

Više fotografija možete pogledati u našoj Foto-galeriji.

 

Knjižničarka,
Dora Sabo

________________________________________________________

Dani medijske pismenosti (24. do 30. travnja 2023.)

Dani medijske pismenosti obiježavaju se u svrhu podizanja svijesti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima. Ovogodišnjim sloganom "U ravnoteži- online i offline" stavlja se fokus na utjecaj medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih, kao i na problem dezinformacija te važnost kritičkog promišljanja i medijskog obrazovanja.

Na panou pored knjižnice prigodno su izloženi posteri te QR kodovi na zanimljive sadržaje kao što su naprimjer najbolji filmovi osnovnoškolaca i srednjoškolaca o prijateljsvtima u online i offline okruženju.

Upamti, važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana!

Pronađi mjeru između online i offline svijeta te pogledaj neke od niže navedenih poveznica:

1.Najbolji kratki filmovi učenika osnovnih škola- Odnosi i prijateljstva- online i offline
(https://www.medijskapismenost.hr/najbolji-filmovi-osnovnoskolaca-o-online-i-offline-prijateljstvima/
)

2. Najbolji kratki učenika srednjih škola- Odnosi i prijateljstva- online i offline
(https://www.medijskapismenost.hr/pobjednici-filmskog-natjecaja-u-srednjoskolskoj-kategoriji/

3. Radna bilježnica za razvoj zdrave slike o sebi u virtualnom okruženju
(https://www.medijskapismenost.hr/wp-content/uploads/2023/04/Biti_svoj_Radna_biljeznica-1.pdf)

 

Knjižničarka,
Dora Sabo

________________________________________________________

 

Proljeće, dobro nam došlo!

 

Ratko Zvrko, Poziv proljeća

"Poslije duge hladne zime
Proljeće nas opet zove:
"Iz ladica izvadite
One vaše lijepe snove
I krenite sada za mnom;

Ja vam nudim carstvo cvijeća,
Ja vam dajem svoje laste
I pupoljke s drveća.
Pod mojim se suncem rađa
Svud uokrug život novi;
Pod mojim će suncem, znajte,
Procvjetati vaši snovi."

 

 

 

Dobriša Cesarić, Proljetna kiša

"Proljetna kiša nije ko druge.
Proljetna kiša rastapa tuge.
Velike, svijetle, neshvatljive umu
Radosti ima u njenome šumu.

Kada rominja i šušti po lišću
Zaljubljenici - kako se stišću!
Smiju se oči, srca se mlade.
Proljetna kiša zalijeva nade."

 

       

 

Vladimir Vidrić, Dva pejzaža

"U travi se žute cvjetovi
I zuje zlaćane pčele,
Za sjenatim onim stablima
Krupni se oblaci bijele.

I nebo se plavi visoko
Kud nečujno laste plove; –
Pod brijegom iz crvenih krovova
Podnevno zvono zove.

A dalje iza tih krovova
Zlatno se polje stere
Valovito, mirno i spokojno –
I s huma se k humu vere…"

            

                                                                                                                                                                                                              Knjižničarka,
Dora Sabo
   

_____________________________________________________

Dan sigurnijeg Interneta_7. veljače 2023.

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta, 7. veljače 2023. godine, na ponou pored knjižnice izloženi su prigodni posteri koji su učenike podsjetili kako pravilno i sigurno koristiti Internet.
Također, učenici su skreniranjem QR kodova putem svojih mobitela dobili poveznice na knjižicu o opasnostima i savjetima kako zaštititi sebe i računalo dok koriste Internet te na online kviz za učenike na temu sigurnosti na Internetu.

 

Dragi učenici,
više korisnih savjeta kako se zaštititi u virtualnom svijetu potražite na sljedećim poveznicama:

1. Netica.hr (https://www.netica.hr/)
2. Centar za sigurniji Internet_CSI.hr (https://csi.hr/)
3. Knjižica "Sigurnije na Internetu" (skeniraj QR kod)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knjižničarka,
Dora Sabo

________________________________________________________

 

Zime su uglavnom dosadne i hladne, a ti želiš nešto zanimljivo?
Knjižnica je mjesto gdje ćeš to pronaći! ;)
Dođi u knjižnicu i zagrij se uz neke od najljepših priča! 
Čitanje je cool! 

 

Knjižničarka,
Dora Sabo

_______________________________________________________

Pohvala čitanju – zahvalnice pojedincima i razrednim odjelima

Završetak nastavne godine razdoblje je u kojem možemo mjeriti rezultate i postignuća, ne samo ocjenama, nego i pohvalama. Tijekom ove školske godine u 3.i 4. razredima u sklopu projekta Želim biti knjiški moljac, učenici su imali priliku pratiti svoj interes za knjige i čitanje te izraditi Čitateljske iskaznice u koje će upisati naslove knjiga koje su čitali. Naravno, preporuka je bila da oni koji žele, čitaju i naslove izvan lektire i time opravdaju naslov „knjiškog moljca“ koji smo poslije pretvorili u najčitatelj.

Ponovno se pokazalo da još uvijek postoje učenici koji rado čitaju i kojima je knjiga svakodnevna suputnica u životu. Najčitateljica je Anabela Šunić iz 3.c, a njezina Čitateljska iskaznica oličenje je preciznosti, urednosti i pomnog bilježenja naslova knjiga (kao i datuma kad ih je čitala). Na popisu su se našla 93 naslova! Najčitateljicama su proglašene i učenice Nera Rall i Eva Vrdoljak iz 4.a te Sara Mikić iz 5.a. razreda.

Kako je namjera bila pohvaliti i pojedinačnu posudbu knjiga u školskoj knjižnici, prvo mjesto su zasluženo podijelili razredni odjeli 2.b i 1. b. I razrednim odjelima i učenicama knjižničarka je podijelila zahvalnice. Uz zahvalnicu nije izostao ni zasluženi pljesak svih učenika razreda. Zadovoljstvo na licu nisu mogli sakriti niti učenici, ali niti razredi te njihove učiteljice.

Za knjižničara, ali i učitelja sreća je osvijestiti potrebu za knjigom i čitanjem. To je zajednički uspjeh! Ono što čitamo, često otkriva tko smo i kakvi smo, ali pokazuje koliko cijenimo istinske vrijednosti, gradimo vlastite svjetove te otvaramo put prema novoj knjizi.

Čestitam od srca svima koji su opravdali naslov najčitatelja! (Nedostaju fotografije, ali pohvale nisu izostale!)

Vjerujem u interes za čitanje i vjerujem da će knjige uvijek naći svoj put do onih koji ih vole!

                                                                                                                          Dubravka Lišić

 

Nera i Eva, najčitateljice u 4.a 

 

                                 Sretni i ponosni prvašići

NOĆ KNJIGE 2022.

Sloboda, mašta i dobra volja

Ljubitelji knjiga i čitanja čitaju tijekom cijele godine. No, oni koji vole druženje s knjigom, godinama ne zaobilaze kraj mjeseca travnja (22. ili 23.) iščekujući obilježavanje Noći knjige. Ove godine  u manifestaciji koja je organizirana cijeli tjedan (od 25. do 29. travnja), sudjelovalo je više od 150 učenika. Izbor naslova i knjiga bio je uistinu šarolik. Povezali smo vječno pitanje o slobodi i o tome koliko je ona povezana s knjigama. Raduje misao da je već sam izbor knjige (koju smo odabrali čitati) otisak SLOBODE. Često smo u prilici birati i vrijeme provedeno uz knjigu kao i omiljeni prostor u kojem čitamo. Tako je krenuo rasti naš svijet mašte: od omiljenih naslova, likova i pisaca, do sasvim originalnih i neobičnih izdanja. Djecu uglavnom zaokuplja i oduševljava moderan dizajn kojim je „obrađen“ sadržaj uz mnoštvo „crtkarija“ (kako ih naziva Tom Gates). Govoreći o svakoj pojedinačnoj knjizi, mislimo da smo obogatili svijet i nas samih i onih koji su nas slušali. Nakon animiranog filma s lijepom porukom da treba slijediti svoje snove, učenici su crtali logo za Noć knjige, slobodno osmišljavajući izgled „majice od papira“. Zavirite u galeriju događanja!  

                                                                                                                    D. Lišić

      

 

Omiljeni stripovi najmlađih učenika

DINGI I PIKI, ČIPKO I DJED FILIP – i nezaobilazno ime: Borivoj Dovniković Bordo

Crteži, animacije, karikature,  stripovi…žive dok god ih gledamo i uživamo u njima.  Još je tako živo sjećanje na njegov posjet našoj školi (2013.)  i druženje koje je bilo ispunjeno duhovitošću, zgodama, ali i savjetima kako razvijati vlastiti talent. Nedvojbeno, ono čime se bavio Bordo nije bio posao, to je bila iznimna volja i ljubav prema crtanju, animaciji i ilustraciji. Svijet koji je nastao njegovim radom i upornošću, čine beskrajni prostori crteža, animirani filmovi, ilustracije, karikature.

U školskoj knjižnici među najpopularnijim knjigama koje učenici čitaju, svakako su stripovi Dingi i Piki, te Čipko i djed Filip.

Mnogi učenici ne kriju iznenađenje kada im ponudim strip Emil i detektivi (znaju za knjigu Ericha Kastnera). Emil i detektivi u stripu? Da, strip je djelo  Borivoja Dovnikovića Borde, nastao prema spomenutoj knjizi.

Postoje ljudi s kojima provedete kratko vrijeme, ali taj susret ostavi neizbrisiv trag.

Posjet našoj školi obilježio je,  ne samo jedan dan, nego  cijelo jedno razdoblje. Ono što ostaje u sjećanju je Bordina duhovitost, jednostavnost i iskrenost kojom je zaokupio sve nas u školi. Bio je to susret o kojem smo dugo pričali. Tada je oživio sjećanje na razdoblje kada je bio učenik naše škole (1938.) Ponosni smo na to, a Bordo je postao prepoznatljiv već i na samom ulasku u školu: u holu se nalazi njegov portret (rad naših učenika) - opušten, zadovoljan, s olovkom u ruci, spreman za nove ideje, nove crteže.   

D. Lišić

        

IZLOŽBA SLIKOVNICA

Šareni svijet slikovnica

Učenici 2.b razrednog odjela vjerni su posjetitelji školske knjižnice i rado čitaju slikovnice kao i lektire. Prijedlog da ove školske godine pripremimo izložbu slikovnica kao mali zalog Godini čitanja, prihvaćen je s radošću. Nakon što su se okušali u oslikavanju jedne slikopriče, uslijedila je obavijest za roditelje o namjerama organiziranja izložbe i promicanja čitanja. Prije izložbe, na panou ispred učionice postavljen je plakat s osnovnim informacijama. Djeca su odabrala svoju najdražu knjigu i krenulo je postavljanje izložbe. Kako bi i ostali dobili informaciju o knjizi, svaki učenik napisao je nekoliko rečenica iz kojih se moglo zaključiti zbog čega izdvojena knjiga ima posebnu vrijednost. Izložba je bila dostupna u Mjesecu hrvatske knjige, sve do kraja 11. mjeseca. Završnica izložbe obilježena je pojedinačnim predstavljanjem knjiga uz čitanje najdražeg ulomka i najljepše ilustracije u knjizi  (prema izboru učenika). Učenici 2.b uspjeli su pridobiti i pažnju prvašića (1.b) u produženom boravku. Zajedno s učenicima, uživale su i učiteljice i knjižničarka. Za sve nas bila je to lijepa svečanost u čast knjige i čitanja.

       Dubravka Lišić

 

Radost čitanja i druženja: Izložba slikovnica

   

 

Izložba slikovnica u 2.b razredu

Radionica izrade straničnika

Kreativno, zabavno i korisno

U četvrtak (11. studenoga) učenici 3.a, učiteljica i knjižničarka sudjelovali su u izradi straničnika. Lijepo je bilo već na početku radionice čuti što su straničnici i čemu služe. Ujedno, učenici su mogli upotpuniti svoje jezično  znanje i ostalim riječima koje označavaju straničnik. Bilo je i zanimljivih dojmova kada su napisani ostali nazivi: bookmarker, dočitnica, knjižnik, listokaz, stranokaz…

Knjižničarka je ispričala priču o straničniku te je uslijedilo objašnjavanje cilja i tijeka radionice. Učenici su mogli različitim likovnim tehnikama oslikati ili oblikovati straničnik. Važno je bilo naznačiti poruku koja  je vezana uz Godinu čitanja, čitanje i knjigu općenito. Radionica je trajala dva školska sata.

Svi učenici dali su svoj doprinos, vizualni identitet i poruku. Neki od njih imaju iznimne likovne sklonosti i zadatak im je bio jednostavan. Ponosno su pokazivali straničnike jedni drugima. Nakon završetka radionice, dogovor je da će na panou ispred knjižnice biti upriličena mala izložba straničnika. Poslije toga, straničnik će moći darivati kome žele jer je njegova namjena  zaštita knjige prilikom čitanja i praktičnost. Vjerujemo da će oni koji ga prime biti zahvalni i sretni.  Ovo je naš mali doprinos Godini čitanja i ne posljednji!        

      (D. Lišić)

NAŠI STRANIČNICI

 

       

 
     

 

  Uz Mjesec hrvatske knjige i Godinu čitanja

NJEZINO VELIČANSTVO KNJIGA

Učenici 5. razreda otvorili su druženje s knjigama u razgovoru s knjižničarkom. Jedan školski sat bio je tek mali uvod u aktivnosti u Godini čitanja i najavama događanja. Bio je to i način da poslušamo jedni druge i kažemo znače li nam knjige i koliko čitamo. Učenici su popunili kratku anketu i svojim razmišljanjima upotpunili okvirnu temu Poticaj na čitanje.

Karlo Balić, učenik 5. a razreda, ugodno nas je iznenadio najavivši svoju pjesmu Knjiga. Karlo najčešće piše pjesme i svi ga znamo kao zaljubljenika u pisanje poezije. Uz Karlovo odobrenje, objavljujemo njegovu pjesmu.     

 D. Lišić

                                                                                

KNJIGA

U jednoj knjizi milijuni slova.

Milijuni riječi.

Kad čitaš knjigu,

Prolaziš kroz iskustva nova.                                                                                             

                                                                                                                

U svakoj je knjizi drugačiji svijet,

Drugačijih boja i

Stranica broja.

 

Svaka je knjiga nešto drugo.

Knjige su divne i različite.

Jednu ćeš čitati kratko, drugu dugo…                                         Karlo Balić, 5.a

 

 

Mali istraživači – projekt koji je udružio znanje i radost

Krajem školske godine 2020./2021. dovršili smo projekt koji smo povezali s Mjesecom hrvatske knjige.

Učenici 4. b otisnuli su se u istraživanje naše domovine. Bio je to put pun novih spoznaja, iako se činilo da mnogo toga znaju. Tražeći podatke u brojnim enciklopedijama, atlasima i časopisima, radost znanja podijeljena je pojedinačnim predstavljanjem uradaka.

Bila je to prava svečanost znanja i kreativnosti. Učenici 4.b podijelili su spoznaje međusobno, a svaki nastup bio je nagrađen zasluženim pljeskom. Svoju radost nisu krile ni voditeljice projekta, učiteljica Silvija Viktorija Roguljić i knjižničarka.

Svakako pogledajte video uradak koji je nastao zaslugom svih, a posebice izborom učiteljice Roguljić.

Ovo putovanje u svijet znanja samo je otvorilo put za nova istraživanja.

                                                                                                                                     D. Lišić

Stablo puno knjiga

Cijele školske godine, knjige su se družile s nama i mi s njima. Uživali smo u otkrivanju, istraživanju i čitanju za dušu. Knjiga je nekome utjeha, nekome spas od dosade, nekome bijeg iz stvarnoga svijeta. Knjige su nam vjerne pratilje i prijateljice.

Krajem svibnja, učenici 4.b u projektu o zdravlju, željeli su pokazati koliko su knjige ljekovite.

Mogu li, umjesto krošnje pune cvjetića,  na stablu rasti knjige? Naravno, sve je moguće. Naše stablo okrunjeno je malim čovječuljcima koje su učenici sami izradili. Zanimljivo je da svaki od njih u ručicama drži knjigu s naslovom koji je izbor učenika.

I tako… malo po malo…veseli čovječuljci poskakaše na grančice, podno stabla, u travu, noseći obilje naslova. Lica su im vesela, baš kao i naša dok smo čitali. Ako dobro pogledate, jedan veseljak čita naglavačke,  jer - i tako se može čitati!

Naše sunce šalje radost, toplinu i donosi sve ono što smo otkrili čitajući knjige.

Dubravka Lišić

 

 

 

 

 

        Ako želite čitati srcem

 

ČUDO, roman je autorice R. J. Palacio koji će zasigurno promijeniti vaše mišljenje o djeci koja su smještena u vrtlog svakodnevnog života. Suočeni s okrutnošću okoline na jednoj strani i uz puno nježnosti, uvažavanja i razumijevanja na drugoj, opstaju u svijetu koji nije uvijek pitom i gostoljubiv. Priča o glavnim likovima romana nastavlja se u knjizi AUGGIE I JA uz tri samostalne priče koje svakako treba pročitati. Priče o njima uistinu su čudesne.

Ovo su  knjige koje mijenjaju onoga tko čita, pomjeraju granice u srcu i umu, knjige koje se ne ispuštaju iz ruke!  

Kada bih rekla da knjiga ne poznaje dobne granice, to bi se zasigurno odnosilo na ove dvije knjige!

 

 

Ukoliko ste voljeli knjigu Mali princ, tada će ova knjiga biti pravi izazov, ne samo u ilustracijama, nego i u tekstu koji osvaja svojim otiskom, porukama i neobjašnjivo lijepim emocijama koje izaziva. Charlie Mackesy uz pomoć Dječaka, krtice, lisice i konja daje potpuno novo poimanje snage, ljubavi, slabosti, vječne potrage za smislom života.

Sve misli ovdje imaju posebno značenje, nižu se kao stepenice u životu koji treba savladati u svim oblicima. Ovo je knjiga koja otvara svačije srce, otvara vrata svemu onome što nam se činilo poznatim, ali postaje izazov i dobiva novi oblik.

Prijateljstvo, ljubav, razumijevanje, snaga, slabost, okolina, mi sami…sve je isprepleteno i sve ima svoje značenje.

Uživajte u ilustracijama i neobičnom fontu teksta. Ovo je knjiga slikana i pisana srcem.

Pripremila Dubravka  Lišić

 

NOĆ KNJIGE 2021. ( petak, 23.travnja)

Uz knjige je sve ljepše i lakše

U životu postoje brojni trenutci koji nas potpuno ispune i koje pamtimo. Jedan od njih je i ovogodišnja Noć knjige. Iako su okolnosti u kojim se odvijala sasvim prilagođene (i pomalo promijenjene) , svi zaljubljenici u knjige mogli su se posvetiti knjizi i uživanju u razmjenjivanju misli, ideja, dojmova.

Naziv manifestacije nije nas omeo, tako da je knjiga bila vladarica brojnih razreda cijelo prijepodne.

Ponosno je pronalazila svoj prostor i enciklopedija i  slikovnica, bajke i romani, kao i nešto zahtjevnije knjige koje imaju pozamašan broj stranica…  I tada, za one koji su s knjigom i uz knjigu često, nije postojao niti tračak sumnje da su knjige ljekovite, dobronamjerne i korisne.

Kada smo sam ili u  društvu, veseli ili  tužni, zaljubljeni… knjiga je izbor u kojem nećemo pogriješiti.

Knjiga nam ostaje vjerna suputnica i kada nam je u ruci i kada je na polici. Uvijek je tu za nas.

Naša priča o Noći knjige
 
Sjećanje na Noć knjige zabilježili smo i u ovom zapisu. Fotografijama i zvukom poigrala se učiteljica Viktorija Silvija Roguljić, a tekstom sve povezala u jednu priču knjižničarka Dubravka Lišić.

 

 

 

 

Najava:  GODINA ČITANJA

 

 

Knjižnice su oduvijek bila prava mjesta za utočište onima koji su imali potrebu za knjigom i čitanjem. Čitanje, za mnoge jedno od najljepših iskustava, moguće je doživjeti na mnogo načina. Za knjigom danas možemo posegnuti bilo gdje i bilo kada. Tiskani oblik ili onaj digitalni, svatko će odabrati čemu je skloniji.

Čitati treba, bez obzira kakvo je vrijeme u kojem živimo. U našoj školi nastojimo poticati čitanje i interes za knjigu. Iako Nacionalna strategija  poticanja čitanja postoji još od 2017. godine, odluka da ovo bude GODINA ČITANJA i više je nego dobrodošla.

U njegovanju čitanja sudjelujemo različitim razrednim projektima, obilježavamo važne događaje i manifestacije. I godina u koju smo zakoračili obilovat će radionicama, projektima unutar razreda, izložbama, prezentacijama i predstavljanjima knjiga i onih koji čitaju. 

Čitanje nije samo ugodan proces, već pridonosi i tome da budemo bolji ljudi, razvijemo osjećaj empatije, obogatimo svoj stvarni svijet ili onaj koji ćemo stvoriti maštom

 

 

Božićne čestitke – tradicija i povezanost

 

Prosinac je vrijeme obilježeno posebnim blagdanskim ozračjem i radosnim iščekivanjem Božića. Nacionalna i sveučilišna knjižnica je svojom akcijom i poticanjem slanja čestitki dala lijepu podlogu očuvanju tradicije. Božićne čestitke koje su se slale najmilijima i dragim osobama bile su nekada sastavni dio blagdana. Akcija Tradicija dobrih želja nudi mrežnu stranicu na kojoj se mogu pogledati ili preuzeti čestitke iz fonda NSK (čestitke koje su digitalno zaživjele).

No, duhu blagdana možemo i svojom kreativnošću pridodati posebno značenje. U vrijeme koje nam je nametnulo specifičnosti i nemogućnost kontakta s bakom, djedom ili obitelji, čestitka koju sami izradimo i pošaljemo, zasigurno će biti poseban dar i ujedno pokazati našu privrženost i povezanost.

Akciji izrade čestitke pridružio se jedan dio učenika u našoj školi, ali i sama knjižničarka.

Ovo su samo neke od njih…

Digitalne čestitke na poveznici  http://tradicijadobrihzelja.nsk.hr

        

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE – AKTIVNOSTI U NAŠOJ ŠKOLI

Ovogodišnja tema Mjeseca knjige pod motom „Razlistaj se!“ pokazala se iznimno zanimljivom. Kako su pred nama bile brojne mogućnosti izbora što i kako raditi, osmislili smo projekt u 4. razredima i uklopili ga u nekoliko nastavnih predmeta, a posebice u Prirodu i društvo. Izazov istraživanja, prema aktivnostima i zadatcima koje su osmislile učiteljice Viktorija-Silvija Roguljić, Višnja Šustek i knjižničarka Dubravka Lišić, učenici su rado prihvatili. Istražujući, proputovat ćemo našom domovinom, a bude li raspoloživoga vremena, do kraja školske godine uputit ćemo se u različita skrovita i zagonetna područja našeg planeta. U anketnom listiću na početku projekta, učenici su navodili što bi voljeli istraživati tako da su se u izboru našle prašume, Amazona, plemena u Africi, Australija, Novi Zeland, podmorje (oceani i spilje), brojni poznati istraživači…

Svoje uratke učenici će izraditi i predstaviti prema dogovorenom vremeniku  i to u obliku plakata, umnih mapa, preklopnih knjiga , turističkih letaka ili kraćih prezentacija.

 Uz sve navedeno, svakodnevno nastojimo održati potrebu za čitanjem i druženje s knjigom.

Ovo je uvod:

kako oblikovati svoj uradak

DOBRO JE ZNATI…

Knjižnica je dio školskoga prostora u koji svakodnevno ulazimo i stoga je važno pridržavati se nekih pravila.

Posudba knjiga i pravila ponašanja u školskoj knjižnici

 1. Uvažavaj radno vrijeme školske knjižnice. Uvijek postoji dan u tjednu kada možeš posuditi ili vratiti posuđenu knjigu.
 2. Kulturno pozdravi kada ulaziš u prostor knjižnice i uljudno komuniciraj.
 3. Knjigu koju si posudio/la nemoj uništavati: nemoj šarati, presavijati ili izrezivati listove knjige.
 4. U školsku knjižnicu ne možeš unositi hranu ili napitke, bilo što čime bi se mogle oštetiti knjige.
 5. Ne uzimaj knjige s polica i ne ostavljaj ih bilo gdje jer svaka knjiga na polici ima svoje mjesto.
 6. Ako je gužva, potrebno je malo strpljenja, a knjigu koju trebaš možeš posuditi tijekom dana.
 7. Pazi na rok za vraćanje posuđene knjige. Pridržavaj se razdoblja od 14 dana.
 8. Primijetiš li da je knjiga oštećena, upozori knjižničarku.
 9. Ukoliko oštetiš ili izgubiš posuđenu knjigu, potrebno je dogovoriti nadoknadu (u skladu s Pravilnikom o radu školske knjižnice). Svakako o tome obavijesti knjižničarku i dogovori što treba učiniti.
 10. Ako knjižničarka nije trenutno u školskoj knjižnici, pričekaj trenutak jer je moguće da treba nešto hitno obaviti (odlazak u tajništvo, računovodstvo, obavijesti razrednim odjelima…)

Uvažavanje ovih pravila pridonijet će uspješnoj suradnji!

Mjesto za posudbu, čitanje knjiga, razmjenu mišljenja i utočište zaljubljenika u knjige

 

 Bez obzira u kojem dijelu škole, ili na kojem katu se nalazila, s koliko  prostora ili građe raspolaže – knjižnica je jedno posebno mjesto. Ono što joj daje specifično obilježje je svakodnevna živa komunikacija s učenicima i djelatnicima škole. Iako je prostor naše knjižnice skroman, kao i fond knjiga, to nije prepreka za svakodnevno odvijanje života i rada u knjižnici. Smještena na 1. katu naše škole, svakome je podjednako dostupna.

Već nekoliko godina zaredom, može se primijetiti da u posudbi i izboru različitih knjiga prednjače učenici razredne nastave. Slikovnice i dječji romani na 1. su mjestu. Ono što je tipično za učenike od 5. do 8.razreda je uglavnom čitanje lektirnih djela,  povremeno savjet ili pomoć u pripremi plakata te potreba da s knjižničarkom podijele neka svoja zapažanja, misli, dvojbe. I to čini posebnim svijet školske knjižnice.

Prostor knjižnice uvijek je obogaćen lijepim izrekama, radovima učenika koji u njoj borave. Dva lutka, Quizzy i mačak Herbert (onaj iz slikovnice Oprostite, jeste li vi vještica?) koja dijele prostor s knjižničarkom i u slučajevima kad čita učenicima, postaju pravi animatori i pomagači.

Najljepši dani u školskoj knjižnici oni su kada je gužva i razmjena mišljenja o pročitanim knjigama.  Lijepo je što još uvijek velik broj učenika čita i posuđuje knjige održavajući naviku čitanja. Uz brojne druge izvore, posudba knjiga pokazuje da će knjiga u svom izvornom obliku opstati.

Knjižnica je prostor koji nudi opuštenost, razgovor bez loše ocjene, mjesto gdje nema pogrešnoga odgovora.

      

 

 

SLIKOVNICE – MAŠTA, RADOST I IGRA!

Poznata činjenica je da najviše knjiga u našoj školskoj knjižnici posuđuju učenici od 1.do 4. razreda. Nerijetko u tome prednjače prvašići, iako neki  i ne znaju čitati. A tada su slikovnice pravi izbor. Općenito, pokazalo se  da slikovnice imaju višestruki uspjeh: zabavne su, slikama/ilustracijama  potiču maštu, a tekst koji obično nije zastupljen u velikoj mjeri, djeci  mogu pročitati i roditelji!

Slikovnice često ušetaju u učionicu s knjižničarkom i njezinim mačkom Herbertom. No, nema razloga za strah: Herbert je krpeni mačak, samo je ime posudio iz slikovnice (Oprostite, jeste li vi vještica?). Potpuno je bezopasan i dobronamjeran, a voli slušati priče.

Pravi  hit u školskoj knjižnici postao je Gricko, čudovište koje gricka knjige, a tko je on, učenici su morali pogoditi sudjelujući u razrješavanju zagonetke s kojom je knjižničarka došla  u razred.

Čitali smo i slikovnice o prijateljstvu, prihvaćanju, razumijevanju drugih. Učenici od 1.do 3. razreda pokazali su svojim sudjelovanjem i maštom da su slikovnice i priče koje one nude rado prihvaćene i svevremenske.

Ovo su samo neke slikovnice koje su s knjižničarkom  „prošetale“ do učionica !

     

     

                                 

                                                                                             

 

     

Priloženi dokumenti:
Popis lektirnih naslova.docx

Dokumenti za prikaz

Dokumenti

Krovna mapa za ovu stranicu nije postavljena, pa nema dokumenata za prikaz. 

 

Čitanje je putovanje u nove svjetove

Tijekom školske godine 2018./2019. intenzivno se družimo  s knjigama, posebice učenici 2.a i b. razreda.

Kroz igre maštanja, pričanja i čitanja željeli smo poručiti drugima koliko je knjiga nezaobilazna pratiteljica u našim životima.

Učenici su u svojim učionicama oblikovali mali čitateljski kutak i tamo provode dio školskoga odmora listajući knjige koje su donijeli u školu. Posebno je lijep plakat koji su sami nacrtali učenici 2.a. kada ga pogledate, stvarno ste otplovili u svijet bajke.

Evo što su oni rekli, zašto je čitanje jaaako važno:

 • Čitanjem razvijamo svoj mozak (kako su rekli: moždane vijuge).
 • Ako dobro čitaš, možeš dobiti bolju ocjenu.
 • Čitanjem možeš puno saznati o svemu.
 • Čitanje ti pomaže da razviješ svoju maštu.
 • Kada čitam, meni je ugodno.
 • Čitanje nam treba u životu.
 • Čitanje nam pomaže da puno toga naučimo.

Prošetali smo tako  i našli se u bajci, okruženi patuljcima, vilama i drugim likovima koji žive u bajkama.

(Ako nekome treba, mi imamo i čarobni štapić koji rješava brojne probleme!)

Tijekom posljednjeg druženja s knjižničarkom, u razredne odjele, s adresom škole i razreda stiglo je i ZAGONETNO PISMO  nepoznatoga pošiljatelja koji je pohvalio učenike 2.a i b.  odjela jer puno čitaju i česti su posjetitelji školske knjižnice.

Što će se događati dalje… vidjet ćemo nakon ponovnoga susreta.

 

 

 

 


 

« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


ŠKOLSKO ZVONO

      

 

ŠKOLSKI JELOVNIK

 

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

 

ŠKOLSKI YT KANAL

 


Korisni linkovi

e-DNEVNIK

Upute za učenike i roditelje

 

 

DEUTSCH ONLINE

 

 EDUVIZIJA
(Portal za učenje)

 

CENTAR ZA SIGURNIJI
INTERNET

HRABRI TELEFON
"Problem je manji kad se podijeli"

 

CENTAR ZA INFORMIRANJE I
SAVJETOVANJE O KARIJERI

 

PRIJAVA I UPIS U SREDNJE ŠKOLE


Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 4. 2011.

Ukupno: 1094301
Ovaj mjesec: 2176
Danas: 95

RSS Reader
preskoči na navigaciju