2023-10-31 16:00:00

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

I ove godine, tijekom listopada, obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici razredne i predmetne nastave su sa svojim razrednicima pokazali zahvalnost kruhu i plodovima zemlje koja nas obilato dariva. Raskošni i skladno pripremljeni stolovi privukli su brojne poglede i ponudili mnoštvo okusa.

Pod opširnije pročitajte kako su neki od njih obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, a u fotogaleriji pogledajte fotografije svih naših razreda.
 

„Učenici 1.a razreda su Dane kruha obilježili tako što su prošli cijeli proces nastanka kruha: od zrna žita do samog gotovog proizvoda. Zatim su zajedno napravili čokoladne muffine, a dok su čekali da se muffini ispeku, čitali su pjesmu o kruhu.“ – učiteljica Marina Kristek

„Učenici 1.b razreda proslavili su Dan kruha i Dan jabuka u skladu s projektom Tjedan školskog doručka u  koji su uključeni. Cijeli tjedan smo istraživali i učili o zdravoj prehrani. Na proslavu su učenici donijeli zdrave kolače, kiflice, muffine, voćnu salatu, sušeno voće, bioaktive, med, sjemenke, orašaste plodove…i još mnogo toga. Posebno je veselo bilo dok smo izrađivali kapice i mijesili tijesto te oblikovali ukrase koji će se sušiti.“ – učiteljica Marica Mršo

„Vjeronaučna skupina je Dane kruha i zahvalnosti obilježila crtanjem u brašnu priče o nastanku kruha.“ – vjeroučitelj Dino Pašalić

„Učenici 3.a razreda su naučili zašto je kruh tako važan te da trebamo biti zahvalni za obilje darova koje nam zemlja daje. Zamijesili smo slano tijesto i zabavili se oblikujući jabuke od njega. Na kraju smo se počastili ukusnim kiflicama i muffinima koje su ispekle vrijedne ruke naših mama.“ – učiteljica Višnja Šustek   

„Učenici 3.b razreda obilježili su Dan kruha izradom mramornog kuglofa porijeklom iz Austrije. Njemački naziv ovog kolača je Marmorgugelhüpf što bi u doslovnom prijevodu značilo da prošarano tijesto iskače iz kalupa (Gugel – kapuljača, hupf/hüpfen – skakati). Nije samo tijesto iskočilo iz kalupa, nego i svi prisutni kada se miris toplog kolača proširio školom. Mnogi ga nazivaju zlatnim kruhom prstenastog oblika. Kako god, kolač je nestao u trenu, a miris ukusnog kuglofa još se dugo zadržao u učionici i podsjećao učenike na doživljeno iskustvo. Na kraju su učenici na satu Likovne kulture od kolaža izradili kuhare i pekare te tako obilježili i Međunarodni dan kuhara (20.10.).“ – učiteljica Viktorija-Silvija Roguljić


Osnovna škola Svete Ane u Osijeku