2023-05-04 21:32:40

Noć knjige

„Noć knjige“ je manifestacija pokrenuta 2012. godine kojom se barem na jedan dan(noć) želi govoriti o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga.

Na inicijativu knjižničarke Dore Sabo, ove je godine tematika Noći knjige prilagođena obilježavanju 160. godišnjice škole te su u fokus stavljeni učenici koji se na bilo koji način bave kreativnim stvaralaštvom vezanim uz knjigu, ali i ostali zaljubljenici u čitanje. Glavni ciljevi aktivnosti bili su poticanje na čitanje i kreativno stvaralaštvo, jačanje samopouzdanja kod učenika, pružanje prilike za javno prezentiranje te motiviranje ostalih učenika na uključivanje u slične aktivnosti. Na aktivnost se odazvalo preko 50 učenika od 1. do 7. razreda, a njih je 37 prezentiralo svoje radove i ispričalo što najviše vole čitati u slobodno vrijeme!

U uvodnom dijelu, učenici su pogledali Oscarom nagrađen kratki film inspiriran pričom W. E. Joycea „ Fantastične leteće knjige g. Morissa Lessmorea“.  Nakon filma učenici i knjižničarka došli su do zaključka da smo svi autori knjiga svojih života te da je svačija priča važna! Također su naučili kako je uredu u životu naići na prepreke i probleme koje bismo rado preskočili, no svladavanje prepreka naš čini jačima i uvijek za njih postoji rješenje. U našim teškim trenutcima u knjigama možemo potražiti utjehu, iz njih nešto novo naučiti, a u neke se uživjeti. Niti jedna pročitana knjiga ne znači bačeno vrijeme!

Nakon filma,  učenici su predstavili svoje piče! Među njima su se mogli pronaći pisci romana, kratkih priča i stripova, dnevnika putovanja i enciklopedija, pjesnici, slikari, crtači i ilustratori te oni koji su željeli prezentirati svoje radove napravljene za razne kreativne natječaje vezane uz knjigu.  Trema je brzo nestala, a najljepše je bilo vidjeti osmijehe i ponos na njihovim licima nakon što bi dobili zasluženi pljesak!

Više fotografija možete pogledati u našoj Foto-galeriji.


Osnovna škola Svete Ane u Osijeku